Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 10-Feb-2007 15:56 Email | Share | Bookmark
Japanese Souffle Cheese Cake

Selepas keluar dr oven
Keluar dr acuan
Dipotong
Sedia utk dimakan
Hasil kali ke 3 buat 10/6/07
 
Hari ni cuba buat cheese cake cam dlm fp http://babybatriesyia.fotopages.com/ almaklum semalam cik abg kita dah belikan hand mixer, jadi leh le buat meringue...pukul telur putih sampai jadi bertanduk...kalau tak selama ni main pukul ngan senduk kayu..sampai bertandukpun pukul telur putih tak kembang2 ..takde tenaga... Sedap bangat, sebab kek ni tak manis sangat n lembut Kita sertakan resepi ni berdasarkan fp babybatriesyia..tq



Japanese Souffle Cheese Cake

250 g cream cheese
75 ml susu segar
130 g gula castor
4 biji telur (asingkan)
40 g tepung jagung
1/2 sudu teh cream of tartar (kita ganti dgn lemon juice)

1. Panaskan oven pd suhu 180 C. Alaskan acuan.
2. Panaskan cream cheese & susu segar sehingga cheese larut. ( Guna api kecil)
3. Masukkan 1/2 drpd gula ke dlm adunan cheese bersama telur merah, tepung jagung & cream of tartar.
4. Telur putih dipukul bersama lebihan gula hingga menjadi meringue.
5. Masukkan meringue ke dlm adunan cheese & kaupbalikkan hingga rata.
6. Tuangkan ke dlm acuan & bakar secara bain marie selama 45 minit-1 jam.

@@simpan dlm fridge dahulu sebelum dimakan...baru ummmphhh

quote***
Ida:
Kek ni sedap sgt le Ida..cam kat kedai kek punya, very recommended

MamaFami: Mesti banyak resepi yg Mama print menunggu giliran utk Mama cuba ..Mama buat mesti lagi mengancam jadinya
Gie: Buat, nanti kita datang Brunei leh makan sama2 kek ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net