Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 22-Feb-2007 21:38 Email | Share | Bookmark
Murah Rezeki...

Nasi kerabu yg Yah bagi
Bubur Suji
 
Hari ni alhamdulillah murah rezeki, kawan kita Yah datang beri nasi kerabu...tq Yah, sedap sangat sampai menjilat siku...siap ada bunga kantan lagi
Projek memasak kita hari ni..buat bubur suji sebab tergoda sgt bila tgk bubur suji dlm fp Ishzah, lagipun kita tak pernah rasa lagi bubur suji selama hidup ni Banyak bahan yg kita tak bubuh sbb takde stok, tapi still nak buat gak...kita tak bubuh air mawar, kita ganti minyak sapi ngan butter, badampun kita takde ..jadi gak tapi mestilah rasanya tak originalkan...sbb tak ikut resepi 100%... (macam ini punya org pun ada ka...sendiri mau ingat la, tau tak pe!) Lain kali kita buat 100% complete cam resepi asal



Kita copy n paste je resepi ni dr fp Ishzah..tq

Bubur Suji -Sumber:Ishzah

Bahan-bahannya:
350 gm tepung suji
1350 ml air
1 tin besar susu cair/sejat
½ botol air mawar
300 gm gula
2 sudu besar minyak sapi
1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
sedikit pewarna kuning (optional)
secukup glazed ceri (utk hiasan)
secukup kismis- abt 150 gm
(digoreng dgn sedikit minyak sapi, diketepikan)
secukup badam-abt 50 gm
(dibuang kulit, hiris memanjang, digoreng hingga kekuningan)
secukup gajus-abt 150 gm
(digoreng hingga kekuningan, separuh dicincang kasar2, separuh dibiar sebiji-sebiji)

Cara-caranya:
1. Masukkan suji, air, susu cair & gula ke dalam sebuah periuk besar dan kacau hingga sebati.
2. Masak di atas api yg sederhana sambil dikacau-kacau agar suji tidak bergentel.
3. Setelah suji pekat, masukan air mawar, minyak sapi, pewarna kuning, garam, sedikit kismis goreng dan gajus cincang.
4. Pastikan adunan suji tidak terlalu pekat sbb kalau ia sejuk akan menjadi lebih pekat. Tambah sedikit air jika perlu. Setelah itu, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Cara Menghiaskan Suji
a) Bubuh suji ke dalam bekas-bekas kecil (ataupun saiz mengikut citarasa anda).
b) Taburkan sedikit kismis goreng, hirisan badam goreng dan gajus.
c) Akhir sekali bubuh ceri ditengah-tengah.


quote***
Ishzah:
Ye ke menjadi bubur suji kita ni...tq Ishzah
Ida: Tak tau nak komen rasa dia sebab tak ikut 100% resepinya...drpd hasil yg hajar buat rasanya lemak2 gitu, ada rasa lemak susu, lemak kacang gajus n lemak butter (ganti minyak sapi) Lagi satu bubur ni takleh makan byk sekaligus mcm kita mkn bubur kacang atau bubur chaca...sebab tu kena serve dlm bekas kecil2..agak je ni, nanti kena tanya Ishzah..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net