Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 25-Jun-2007 20:04 Email | Share | Bookmark
Acar Ikan Masin

 
Dari malam tadi hujan tak berhenti...lepas breakfast perut macam nak diisi lagi ...tengok ikan masin yg jiran 151 bagi masih lum masak lagi...wallaa! hujan2 camni pekena acar ikan masin, terung masak lemak kuning dgn nasi panas...takleh cerita byk..makan bertambah2 cam gorgonzila . Acar ikan masin ni kita ambik resepi drpd fp Maklang...memang sedap tul resepi acar ikan masin Maklang ni...so spt biasa kita copy n paste je resepi di sini..tq Maklang



Acar Ikan Masin
Sumber : Cik Bunga Kasturi

Bahan
1 paket isi ikan kurau

Bahan kisar
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup - kita guna kunyit serbuk...takde kunyit hidup

Bahan yang disangai dan diblend halus
1sk jintan manis
1sk jintan putih
1sk ketumbar - semua rempah ni kita guna serbuk punya

5 biji bwg merah }dibelah 2
5 biji bwg putih }
5 biji cili padi (nak pedas tambah lagi) - kita tak letak pun

Daun kari
2sk gula merah
2sk gula pasir
Cuka - kita ganti ngan jus lemon

Cara
Goreng separuh masak isi ikan masin dan ketepikan.
Tumis daun kari dan bahan kisar hingga naik minyak
Masukkan rempah2 yang diblend tadi dan gaul sebati.
Masukkan gula merah, gula pasir dan cuka.
Masukkan bwg merah, putih, cili padi dan isi ikan masin tadi.
Masukkan sedikit air dan biar dia kering sedikit.
Rasalah dan tambah apa yang kurang.

quote***
Eida
: kita dah pos...sampai tak?
MaDiHa: Salam perkenalan, tq sudi jenguk fp ni
Cek de sam: beli banyak2 ikan masin tu..leh pos kat kita sikit
Rinnchan: ye ke kak? bila2 leh cuba makan ngan nasi minyak laks
Nur: salam perkenalan, memang best acar ikan masin ni
Ida isk: betul le...waallaaa


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net