Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 3-Jul-2007 19:15 Email | Share | Bookmark
Cucur Udang bersama Kuah Kacang

 
Hari ni juadah petang buat cucur udang, makan bersama kuah kacang... kita buat cucur udang ni pun ada sebab...tapi, biarlah rahsia...bak kata Datuk CT Kat sini kita letak resepinya tapi takde sukatannya yg tepat sebab kita main campak2 je bhnnya



Cucur Udang

Tepung naik sendiri
1 biji telur
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
air secukupnya
udang
taugeh
kucai-kita ganti ngan hirisan daun salad

1. Masukkan telur dlm tepung
2. Larutkan garam dan kunyit dlm air, masukkan sikit2 ke dlm tepung dan gaul
3. Masukkan udang, taugeh dan kucai, gaul sebati cam selalu kita nak buat cucur
4. Ambil satu sudu adunan dan goreng dlm minyak yg banyak

Kuah Kacang

5 ulas bawang merah-blend
2 ulas bawang putih-blend
serbuk cili-letak byk if nak pedas
2 tbsp dark brown sugar
sedikit kicap lemak manis
1 tsp jus lemon
kacang tanah-goreng tanpa minyak dan diblend kasar
air secukupnya
garam secukup rasa
sedikit sos cili - opt

1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili
2. Agak garing..masukkan kacang, kacau sebentar
3. Masukkan air, jus lemon, kicap dan juga dark brown sugar
4. Kacau sebati, masukkan sedikit sos cili jika suka
5. Perasakan dgn garam...agak pekat leh le diangkat

quote***
MaDiHa:

Nur: nampak je sedap, rasa tak tau lagi
Umi muadz: ececeh...tukar opsyen agama leh tak
Yahmasri:
Ida isk: aii kak...tiba2 je rasa ngidam sebalang biskut hadiah hari tu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net