Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 26-Jul-2007 03:59 Email | Share | Bookmark
Truffles

sempat posing lagi tu
 
 
Truffles ni dah 2..3 hari lepas buat tapi baru nak masuk fp, sebab la ni kita duk gila tengok drama korea My Girl kat youtube ..Truffles ni paling mudah nak buat sebab kita ambik resepi ni drpd rancangan kanak2 CiTV...lagipun kita suruh anis yg sudahkan truffles ni (ini kes ibu nak senang banyak le ni ) Resepi ni kita dah alter sedikit terutama kandungan gulanya, biasa le kat sini makanan semuanya manis2 belaka..leh rongak gigi dibuatnya



Truffles

200 g digestive biscuit - hancurkan ( masuk dlm plastik ketuk ngan rolling pin )
300 g milk chocolate - cairkan guna microwave/ leh gak double boiling
100 g softened butter
25 g icing sugar (resepi asal guna sama byk ngan butter )
1/2 cawan kacang tanah kisar ( goreng tanpa minyak dulu ) - opt...sbb ni kita tambah sendiri
cocoa powder

1. Cairkan coklat masakan
2. Masukkan digestive biscuit, butter, kacang tanah kisar dan icing sugar ke dlm coklat cair tadi...gaul sebati
3. Masukkan adunan dlm fridge +- 10 - 15 minit ( jgn lebih drpd tu nanti keras sangat lak)
4. Keluarkan adunan dr fridge then ambik 1 tbsp adunan...bentukkan bulat2
5. Kemudian golek2kan le ke dlm cocoa powder
6. Letakkan dlm paper cup

*** nak best lagi leh letak almond, hazel etc kekacang kat dalam truffles tu



quote***
Globalshopping
: moga bisnes kencang
MamaFami: tu lah...ingat nak ajar dia masak nasi n lauk pauk lak
Yah: raya nanti nak buat kuih2 tradisional je...boleh percaya ke
Mama najlah: alamak, ada manjalara lak...layan jgn tak layan
Ida isk: pssttt..kita beli stand tu kat carboot je
Nur: raya lambat lagi...saje je buat truffles ni, anak2 suka


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net