Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Aug-2007 19:19 Email | Share | Bookmark
Ayam Percik

Hari ni rasa malas tul...badan rasa lomah je, seekor ayam dr pagi dah kuar dr peti ais tapi takde idea nak masak apa, ingat nak kansel je masak..tengok dlm laci maggi ada sebungkus...alamakk mana cukup utk mkn 6 org ..oklah kita pun rasa nak mkn ayam percik..tgk bhn2 semua ada, oklah tu...bila cik abg kita balik, aiikk tak pandang pun ayam percik ku itu apakah ayam percik ku tidak cukup seksi di matanya ? Ini tak boleh jadi, maka sesi soal siasat dijalankan...rupa2nya dia dan ayahmuadz telah test drive restoran makanan arab di city centre..utk ditest makanannya di situ, kalau sedap boleh bawa isteri dan anak2 lain kali...maka apabila ditanya, sedap tak? jawapannya...takde le sedap sangat...Apakah maksud takde le sedap sangat dalam petikan di atas?
A famili akan dibawa makan di restoran itu
B famili tidak ada harapan makan di restoran itu
C famili akan di bawa ke negara arab
D semua di atas tidak berkaitan



Ayam Percik

ayam
bawang putih-mesin
halia-mesin
serai-mesin
cili kering-mesin (kita guna serbuk cili)
serbuk kunyit
garam
gula
santan
asam keping
hirisan timun
hirisan tomato

1. Masukkan bhn2 mesin, serbuk kunyit, asam keping, garam dan gula ke dlm santan
2. Masukkan ayam ke dlm santan, masakkan sehingga ayam 3/4 masak dan kuah menjadi pekat
3. Angkatkan ayam tersebut dan grillkan sehingga masak
4. Semasa mengrill percik/sapu lebihan kuah ke atas ayam tsb
5. Setelah ayam masak, tuangkan sedikit kuah lagi ke atas ayam tersebut dan hidang bersama hirisan timun dan tomato

quote***
Yah:
...lain kali kita hantar cikit ye
Umimuadz: kena pergi Dubai le pulak lepas ni ayahmuadz sekeluarga
MaDiHa: berminyak muncung tu kira seksi gak tu
Auntie fliffy: salam, tq visit my fp
Boxhousestudio: jamu mata dululah ye
Nur: ayam bakar?...sedap tu Nur
Budak siam: bila pulak cikgu ajar jawab soalan objektif secara subjektif
Mamasya: ye ke..set, give me five!
Cek de sam: tq, cek de sam
Ida isk: kalau cam gitu, takyah gi restoran arab le ye
Ana: sebab bentuk dada ayam tu spt 'love'...tu yg terlentangkan tu
RosLeenda: w'salam, t/kasih pujian mu ittew
Bib: he..he..hari tu tak sempat nak jamu ayam seksi kat kak Bib, dtang pulak ye
Jie jie: kita pun ada resepi ayam percik yg bhn dan penyediaan agak renyah sikit...tu yg den 'M' nak mencubanya


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net