Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 20-Aug-2007 12:10 Email | Share | Bookmark
Nasi Dagang Terengganu

 
 
 
 
 
Disebabkan membaca komen kak Ida isk yg makan nasi dagang kat Kg. Baru membuatkan kita teringin nak makan nasi dagang pulak ...apalagi hari ni kita buat nasi dagang terengganu, yg resepinya kita ambik dr Mesra.net oleh Hajah Akmarani...t/kasih berkongsi resepi cara masak nasi dagang ni kita pernah tengok gamulah ma (mil) dan kawan kita Yah buat...jadi hari ini terpenuhlah keinginanku ittew...kalau tak dapat makan mesti sedeyy dan keciwa


Nasi Dagang Terengganu

3 cawan beras siam - kita guna beras basmati
1 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah (dimayang)
1 inci halia (hiris halus)
sedikit halba
garam secukup rasa

1. Beras dan pulut rendam selama 6 jam, toskan kemudian dikukus selama 1/2 jam
2. Angkat masukkan santan cair, gaul rata, kukus semula hingga masak
3. Angkat, masukkan santan pekat, halba, bawang merah, halia dan garam secukup rasa. Gaul rata..siap! ( if rajin leh kukus sekejap utk nasi tidak cepat basi )


Kuah Nasi Dagang Terengganu

1 ekor ikan tongkol / ikan kembung (dikukus)
1 mangkuk santan
2 sudu besar rempah - kita guna rempah kari ikan
10 ulas bawang merah - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
1/2 inci lengkuas - kita tak taruk..takde stok
3 keping asam gelugur
5 sudu besar cili giling
sedikit cili padi - kita tak letakpun sebab ada cili giling, risau pedas sgt
garam
gula melaka
serbuk perasa - kita omit

1. Kacau santan hingga mendidih
2. Masukkan cili giling, bhn2 kisar, rempah dan asam keping
3. Masukkan ikan yg telah dikukus serta cili padi
4. Biarkan mendidih dgn api yg perlahan
5. Masukkan garam, gula melaka dan serbuk perasa secukupnya
6. Biarkan kuah agak pekat...bolehlah diangkat.


Acar Timun

Timun - hiris nipis
Karet - saje kita tambah
Cili merah - hiris nipis
Bawang besar - hiris nipis
Garam secukup rasa
Sedikit gula
Cuka - kita guna jus lemon

1. Gaul mesrakan semua bhn, perasakan mana yg kurang

***Hidang nasi dagang bersama kuah ikan dan acar timun***



***KitaSembangPulak***
Shukri Sfawani:
time kasih
Ana: ha'ah Ana...tak guna beras nasi dagang pun takpa...kita pun kalau balik kelate memang tak miss mkn nasi dagang
Boxhousestudio: peberet kita juga...sama-sama
Cak: betul tu, kawan kita dr Besut bg resrpi kuah ada letak kerisik...buat nanti masuk fp ye
BondaRaqynR: nak jadikan anis calon menantu...14 thn lagi dtg merisik ye ..tak penah buat nasi dagang takpe, janji penah mkn..kira orait tuu
Rfah: ooo kawen ngan org kelate gak...balik sana memang pekena nasi kerabu n nasi dagang, sedap
Lee Lin: ada pantun 2 kerat lagi..kita balas ye..kerana pulut santan binasa..kerana mulut habis pulut
MaDiHa: woww mesti terer buat nasi dagang...siap jadi menu open house raya lagi
Mamasya: masak utk raya mungkin tidak..sebab kita tak konpiden nak masak byk2 ..kita guna ikan tuna
Ida isk: kak ida yg goda kita dulu, bgth makan nasi dagang kat kg. baru...kita jadi teruja nak mkn
The Moment of Truth:
Masriyah: tak payah hujan...makan je pulut mata ni senang je nak terpejam

Jiran: rasanya kalau bawak mesti org tak makan punya...sebab ada nasi lomakk yang lagi harum dan sodap
Jie jie: kalu gamulah ma kita wat ada samba nyor make ngan nasi dage


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net