Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 24-Aug-2007 07:23 Email | Share | Bookmark
Lasagna

 
Mungkin ada kifarahnya...kita leh terjatuh dr tangga...lupalak nak kira berapa anak tangga kita tergelincir masa jatuh tu tapi kalau ikut cite Tom & Jerry leh jadi bentuk tangga kut badan kita ni ya ampun, rupanya jatuh tangga ni lebih sakit dr jatuh cinta...tapi org jatuh cinta tak berapa berselera, org jatuh tangga...sapu bersih punya...jomm makan lasagna!!!



Ni resepi lasagna yg kita buat berdasarkan survey2 resepi org lain, lepas tu kita alter sendiri...kuantiti bhn agak2 le ye

Lasagna

Kepingan lasagna
Keju parut - kita guna cheddar

Sos Merah

Daging cincang - kita guna daging burger je
Tomato puri - takde leh ganti ngan sos tomato
Sos cili
Bawang besar - dipotong dadu
Bawang putih - dicincang
Tomato buah - potong kecil
Karet - potong dadu ( opt. ikut le sayur apa nak letak - kacang pea, cendawan butang etc.)
Serbuk lada hitam
Sedikit garam
Minyak zaitun utk menumis - guna minyak biasapun takpe

1. Tumis bawang hingga agak layu, masukkan daging cincang
2. Bila daging agak masak, masukkan tomato puri dan sos cili, kacau sebentar
3. Masukkan sayur yg disukai dan potongan buah tomato
4. Perasakan dgn sedikit garam dan serbuk lada hitam...angkat, ketepikan

Sos Putih

Butter
Tepung Gandum - bancuh dgn sedikit air
Susu segar
Four Cheese Pasta Sauce -takde leh guna cream mushroom pasta sauce/mushroom cream soup
Garam
Serbuk lada hitam

1. Panaskan butter hingga cair, masukkan bancuhan tepung gandum, kacau dan pastikan tepung tidak bergentel
2. Masukkan susu segar, kacau sebati
3. Masukkan pula four cheese pasta sauce dan biarkan seketika
4. Sebelum diangkat perasakan dgn sedikit garam dan serbuk lada hitam

Penyediaan Lasagna

1. Griskan loyang pembakar dgn sedikit butter
2. Lapiskan kepingan lasagna pada dasar loyang
3. Letakkan sos merah diatas lasagna
4. Kemudian lapiskan pula dgn sos putih, taburkan sedikit keju parut
5. Ulang proses 2 - 4, lapisan terakhir diakhiri dgn sos putih dan taburan parutan keju yg banyak ( kita buat 3 lapisan lasagna )
6. Bakar dlm oven 180 C selama 40 minit ( ini ikut oven masing2 ye..) Pastikan kepingan lasagna lembut, jika masih kurang lembut boleh tambah masa pembakaran

Nota Kaki: Seelok-eloknya rendam kepingan lasagna dlm air panas 15-30 minit gitu, baru best w/p kat kotak tulis tak perlu rendam lasagna tsb


***KitaSembangPulak***
Cek de sam:
kalau nak try kena buat cikit dulu, cuba sama ada org rumah suka ke tidak
Yahmasri: dah letak resepi tu...tapi Yah leh alter sendiri resepi tu..bagi lebih sedap
Nur: memang best makan panas2...memang sejak 2 menjak ni fp payah nak update
Mamasya: dah nasib badan jatuh tangga, aceli kita jatuh hari rabu lasagna ni takde le complicated sgt prosesnya...boleh tengok resepi kat kotak lasagna, ada yg simple je
Kamalina: jomm kita makan sama-sama
Mama @nis: tulah..w/pun sakit selera tak terbantut langsung
Muna: sib baik ada yg kesian...kalau tidakkk meraung sorang2
Fazizaid: t/kasih, mamai agaknya lepas bangun tido
Ana: ooo selalu mkn kat secret recipe...cuba lak yg ni...no secret recipe punye
Lee Lin: makan tetap makan...ps: kalau tangga jadi bentuk badan 36-24-36 tauu, awww tak rela you!
Kak Leen: w'salam..t/kasih atas nasihat akak tapi kat uk ni payah nak cari tukang urut...harap takde apa2
MaDiHa: alaa takde jakun le...sbb lasagna ni tak seglamer spaghetti atau macaroni...tu yg tak perasan sangat ada kat pasaraya

Roylazim: betul org jatuh cinta mana ada selera, makan sikit2 kdg2 tak habis ..alaa akak ni sampai comot mulut tu...lap cepat
Boxhousestudio: takde sos putih pun takpe...kita yg buat dia, bukan dia buat kita ye ke takde jual kat pasaraya lasagna sheet...hairan bin ajaib ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net