Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 4-Sep-2007 17:23 Email | Share | Bookmark
Ayam Masak Merah

 
 
Hari ni sesi persekolahan 07/08 bermula setelah hampir 2 bulan anak2 bercuti...rutin seharian kita pun turut berubah Anis masuk Year 4 manakala Afiqah Year 1...Muhammad & Aisyah duk rumah Hari ni menu kita, ayam masak merah.

Dua di rumah

Dua ke sekolah


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ayam Masak Merah

Potongan ayam - garam kunyit dan digoreng
Bawang merah - blend*
Bawang putih - blend*
Cili kering - blend*
Serbuk jintan manis*
Serbuk jintan putih*
Serbuk ketumbar* - opt...tak letak pun takpe
Kulit kayu manis*
Bunga lawang*
Bawang besar - mayang
Sos Tomato
Sos Cili
Air
Garam
Gula
Bawang goreng - opt.

1. Tumis bahan * hingga berbau wangi, masukkan sedikit air
2. Masukkan sos cili dan sos tomato, kacau sebentar
3. Masukkan potongan ayam yg teleh digoreng, kacau sebati
4. Masukkan bawang besar, biarkan seketika
5. Jika kuah terlalu pekat boleh masukkan sedikit air
6. Perasakan dgn sedikit garam dan gula
7. Sebelum dihidang bolehlah ditabur bawang goreng



***KitaSembangPulak***
Masriyah:
haah la..macam berjanji pulak, tapi Yah punya ayam madu lagi best makan ngan nasi tomato
Muna: t/kasih, memang cepat masa berlalu, tup2 nanti anak dah kerja
Misliha: Si Aisyah kalau pakai bedak memang tak rata sebab nak sapu sendiri
Mamasya: mood diorang ok je, apa taknya kat rumah kena bebel je
Zatidhati: kita dah kena tag oleh mamasya
MaDiHa: ...anak kita si Anis pun suka ayam masak cenggini
Mummyzimahnmizahanie: ini tag terbaru...refer akak punya entry 1 Sept.
Lee Lin: hishh...cheeky dr bebudak sampai sekarang..time masak sakit2 badan tak
Gee: Anis n Afiqah ke sekolah, rumah tetap lintang pukang dikerjakan Mohd n Aisyah
Nur: nak hantar...bagilah alamat rumah, nanti bila2 kita leh melawat dapurmu yg canggih tu

PEMINAT muhammad: dagu lekuk ikut ayah dia


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net