Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 23-Oct-2007 05:39 Email | Share | Bookmark
Ikan Gulai Tempoyak

 
 
Hari ni hari pertama cik abang kita puasa sunat 6 so kita masak ikan gulai tempoyak utk dia berbuka...dulu2 kalau kita masak tempoyak selalu kata tak rasa sesedap yg mak kita masak, tapi kali ni dia kata kita masak dah sama macam mak kita masak...cewahhh org kelantan puji masak tempoyak kita ni, rasa cam nak terbang ke angkasa je masa kena puji tu... Kita guna ikan mackerel je, kalau ada ikan patin yg ada telurnya sekali tu, lagi best



Ikan Gulai Tempoyak

Ikan - siang, basuh dan dipotong (kita guna 2 ekor ikan mackerel)
6 tangkai cili kering - rendam dgn air panas & ditumbuk (nak pedas leh tambah lagi)
1 batang serai - diketuk
1/2 in kunyit hidup - ditumbuk (kita guna kunyit serbuk)
4 sudu besar tempoyak
Air secukupnya untuk kuah
Garam secukup rasa
Sedikit gula

1. Bancuh tempoyak dgn air secukupnya hingga tempoyak larut dlm periuk
2. Masukkan cili kering, kunyit, serai, garam, gula dan ikan
3. Masakkan atas api hingga mendidih dan ikan masak
4. Perasakan mana yg kurang dgn garam dan gula, angkat

***KitaSembangPulak***
Ana:
he..he..bukan setakat 2 pinggan, lebih drpd tu
Izanman: salam perkenalan, selamat hari raya
Cek de sam: gemar gak ngan tempoyak rupanya...simple tapi best
Jay4to: mana nak carik ikan patin fresh kat sini...huhuhu
Angkasasawan: kita dah apply la...tapi leh tersilap mendarat kat bradford lak, gasak le janji dapat makan tempoyak
Nur: bermakna nur tak pandai mkn tempoyak ye...cuba rasa sikit, mana le tahu leh jadi peberet lak cam kita ni

Eena: ini resepi mak...guna cabai burung lagi mengancam kan
Boxhousestudio: ye betul...mkn ramai2 paling best, jom makan sesama
Mat Gebu: ingatkan termimpi2 org tersayang je..rupanya tempoyak pun leh termimpi-mimpi

Gie: uiiit...ni jeles ni...mak yg masak pasti le sedap, mesti masak dlm belanga tanah
Ain: kakak kita pos dr msia tempoyak ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net