Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 31-Oct-2007 10:04 Email | Share | Bookmark
Kek Pisang

 
Disebabkan teruja membaca komen2 kek pisang yg dibuat oleh Yani@myresipi , apalagi kita pun nak cuba, try, pandu, test kek pisang ni...hasilnya memang tak mengecewakan kek ni kita buat masa geng2 uum datang rumah ari tu...t/kasih pd Yani yg berkongsi resepi



Kek Pisang

2 biji pisang
140g butter
120g gula
2 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar fresh cream
1 sudu besar jus lemon
200g tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder

1. Pukul butter dengan gula sehingga kembang
2. Asingkan putih dan kuning telur
3. Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam butter tadi.
4. Ayak tepung, soda bikarbonat dan baking powder. Kemudian masukkan ke dalam adunan tadi.
5. Masukkan pisang yang telah dilenyek dan esen vanila ke dalam adunan.
6. Campurkan jus lemon dan fresh cream. Kemudian masukkan juga ke dalam adunan.
7. Akhir sekali masukkan kuning telur. Kacau sehingga sebati.
8. Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 C selama 35-40 minit

***KitaSembangPulak***
Jie Jie:
kek tu kita potong kecik2 supaya nampak banyak
Mamasya: kita pun siap sorok pisang tu sebelum dikebas oleh anak2
Kay:
Gee: betul tu...kalau org lain masak semua sedap
Yahmasri: mesti kek pisang Yah tu gebu..sebab tu urat hitam tak timbul...takpe janji sedap
Cek de sam: anak2 kita lak mkn kek pisang sikit je, tapi kalau buah pisang makan tak hengat dunia
Nur: betul tu...paling suka cokodok pisang yg panas2 tu
Nabialishad: kita x-um
MaDiHa: biasa kita tak beli kek pisang kat kedai...kita selalu beli chiskek dan kek yg ada icing cantik2 tu
Fazizaid: ye ke akak...tak tentu gak, kdg2 trick camera je
Lina@alma: kalau tengok kat komen2 resepi kek pisang Yani ni...ada yg gantikan fresh cream ngan plain yogurt dan omit jus lemon tu
Kamalina: nampaknya anak2 kita memang penggemar pisang
Kak Leen: w/salam...siap ada pantun lagi kak leen ni. Kita dah singgah fp akak...biskut cantik, info berguna dan moga akak cepat sembuh dr gastrik ye

Jay4to: kita pun tak reti sangat pasal krim2 ni...tapi kalau tak silap kita fresh cream/krim segar ni ada beberapa jenis spt double cream, krim biasa dan light cream yg peratus kandungan lemaknya dan penggunaannya yg berbeza. Ada dijual dlm bentuk cair, serbuk dan sedia digunakan spt whipped cream. Biasanya yg dlm bentuk cair dijual dlm bekas tetrapak kat bhgn keju/susu segar...yg serbuk lak kat bhgn baking. Creamer tu dlm bentuk serbuk berwarna putih krim...brand yg terkenal creamer coffemate tu, ada jual kat bhgn kopi/teh di supermarket. Kalau info ni salah minta maaf ye...harap ada yg lebih xpert bab2 ni yg akan membantu
MamaFami: k...nanti mama buat kek pisang jemput kita...lawan sape makan banyak kek tu sampai habis

Daalia: harap2 hajat kesampaian


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net