Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 21-Nov-2007 15:45 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat

 
 
Hari ni kita ada angin rajin utk membaking...sebab ini perut selalu lapar le Resepi ni kita ambik drpd fendi75 dr MyResipi...t/kasih kerana berkongsi resepi...memang sedap ...yg best kek ni tak guna butter just guna minyak masak je



Kek Coklat

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum

** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

1. Pukul telur hingga kembang
2. Masukkan gula dan pukul lagi
3. Kemudian masukkan minyak masak
4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk

***KitaSembangPulak***
Kamalina: guna minyak jer...manik2 tu kira mekap muka kek tu
mamasya: angin rajin tengah melanda, sat lagi sloww balik
Nur: ye...kita sependapat
Mama@nis: sama-sama
Azie: salam azie, t/kasih jenguk umah akak yg tak seberapa ni
Boxhousestudio: kek coklat tersedap dah jumpa, ada kat dlm studiorumahkotak
Lee Lin: ye, 100 markah utk Lee Lin
Ida isk: betul le cam musim org kahwin kek coklat ni
Ana: setakat ni lum jemu lagi, tak taulah akan datang
Masriyah: betul sesangat, bab coklat melat memang best
Mat Gebu: kek coklat mat takde biji2 kaler tu lagi mengancam jiwa dan selera dgn hiasan cream yg cantikkk
Daalia: tu lah...bermusim gak kek coklat ni
Fazizaid: ye ke...alamak, lebih kpd apa lak akak...mesti lebih shopping2 kot
Ct-nik: takde koko van houten kat sini...akak guna drinking choc. ASDA, kdg2 guna Cadbury punya akok menjadi...t/kasih pd Zaliana yg berkongsi resepi
Roylazim: dah tentu tak boleh sebab jauhh..huhuhu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net