Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 29-Nov-2007 20:54 Email | Share | Bookmark
Kari Tulang Berebung

 
Rebung ni adalah pemberian dr Kak Bib orang kaya Hull...lama dah dibagi tapi tak berkesempatan nak masak, sib baik rebung tu duk dlm tin (tin besar lak tu...2kg lebih), kalau fresh alamat takleh dimakan lagi...t/kasih daun keladi kak Bib...lenkali bg merz. lak sebijik



Kari Tulang Berebung

Daging yg bertulang
Bawang merah-mayang
Bawang putih-mayang
Halia-hiris nipis
Serbuk kari-dibancuh dgn sedikit air dijadikan pes
Rebung-dihiris nipis
Santan pekat
Asam keping
Bawang goreng
Garam & gula secukup rasa

1. Rebus daging bertulang hingga daging agak empuk dlm periuk
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga agak layu dlm kuali
3. Masukkan pes kari dan tumis hingga pecah minyak
4. Tuangkan bhn tumis dlm periuk rebusan daging, santan dan rebung, kacau sebati
5. Masukkan asam keping dan biarkan mendidih seketika
6. Kecilkan api, perasakan dgn garam dan gula dan biarkan kuah merenih
7. Akhir sekali, masukkan bawang goreng, tutup api.

***KitaSembangPulak***
Zilzal: sabor je le dik oii
Kuzi: memang terangkat you
Fazizaid: rebung dlm tin ni kurang sikit baunya...rasa tetap sama
Fliffy: ramai juga org tak berapa makan rebung ni...kurang satu nikmat rasa mknn...hehehe, gurau je
MamaFami: ok mama...ahaksss
Icatcher:
Lee Lin: kihkihkih...power sungguh ayat mu ittew
Mamasya: rebung taruk dlm kari ni glamer gak kat perlis nun...tapi rebung kat sana bentuk kecik2
Chendana: salam kenal
Nur: boleh saje...rebung ni masuk dlm gulai tempoyak pun best
Ida isk: ada hari je rajin ni akak oii
Cikwan: selamat berkenalan, kami duk sini dah 2 tahun...hujung thn depan balik msia for good, insyaAllah
Zaliana: rebung ni ada dijual dlm tin kecik dan juga tin besar yg dtgnya dr China
Roylazim: boleh je akak...kita yg masak dia, bukan dia yg masak kita
MaDiHa: alamak sebut umbut kelapa lak, sedap tu...lama tak makan
Unnamed: jom, kita pakat2 balik kpg
Ct-nik: ala blog ct pun apa kurangnya...best2 belaka menu yg disediakan
Kamalina: kat sini dlm tin je makanan2 yg biasa kita mkn kat msia, nangka muda pun ada, tapi dlm tin la


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net