Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 5-Dec-2007 17:41 Email | Share | Bookmark
Pagi & Tengahari

 
 
 
Memandangkan ada lagi stok keledek, jadi kita buat goreng keledek utk makan pagi hari ni...keledek kat sini sama rasanya dgn keledek madu kat Cameron Highlands yg popular tu...siapa yg gi CH tak beli keledek madu goreng, aisey byk rugi oo..pd kita sedap sebab cuaca sejuk then mkn masa ia panas2 Cik abg kita panggil Kaki Aye keledek goreng ni


Keledek Goreng/Kaki Aye

Air + Garam Secukupnya + Sedikit Serbuk Kunyit + Tepung Beras + Sedikit Tepung Kastad + Sedikit Tepung Jagung + Bijan = Batter
Keledek dikupas kulit dan dipotong nipis2
Minyak utk menggoreng

1. Salutkan keledek dgn batter, goreng hingga berwarna keemasan

Tengahari pulak kita buat Nasi Tomato, makan bersama Ayam Masak Merah dan Acar Malas. Acar Malas ni memang selalu kita buat makan dgn nasi biryani mahupun nasi putih Buat nasi tomato ni pun sebab jenguk fp org lain, tengok ada nasi bermacam2 versi dan warna, nasi kat umah kita ni semedang je berwarna putih ...so kena buat le nasi yg tak putih lak ...resepi kita ambik dr FP Hanieliza yg terkenal seantario dunia tu...t/kasih Kak Liza tapi kita tak buat le sebanyak sukatan Kak Liza tu...kita buat sikit je


Nasi Tomato

5 cawan beras - cuci dan toskan
1/2 cawan susu cair -kita campur susu cair dgn fresh milk
4 biji tomato - cincang - kita ganti ngan tomato puri
1/2 cawan sos tomato
2 s/b majerin
5 s/b minyak
Garam secukup rasa
Air (ikut sukatan beras dalam 5 cawan gak)
Daun pandan disimpul

Bahan Tumis
3 ulas bawang putih - hiris (kita blend)
5 ulas bawang merah - hiris (kita blend)
1 inci halia - hiris (kita blend)
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Bawang goreng - opt.

1. Tumis bawang merah, b.putih, halia dan rempah2 dengan minyak dan marjerin hingga kuning dan naik bau.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih.
3. Masukkan beras & daun pandan. Alihkan ke dalam rice cooker dan biarkan masak.
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur. Jika suka boleh taburkan bawang goreng.


Acar Malas

Timun Parut + Karet Parut + Mayonis

1. Gaul mesrakan semua bahan, siap!

***Hidangkan nasi bersama Ayam Masak Merah (resepi spt entry terdahulu) dan Acar Malas

***KitaSembangPulak***
Fazizaid:
betul tu, kaki aye memang keledek tu diracik halus cam french fries tu bukan besar cam kita buat ni t/kasih atas pujian presentation nasi tomato tu

Afairuz: lagi selera makan bila pakai kasut clarks baru beli
Shasha: woww dah buat kuih ketayap dgn jayanya...maunya tak bangga ur mom, lepas ni balik msia takyah sibuk2 nak beli kuih dah kot
Camera T&T: t/kasih
Azie: jgn mengidam nak yg akak masakkan sudah,..jauh dik oii nak menghantarnya
Srsfeqah: istilah tu org kelate yg guna pakai di sesetengah tempat
Kak Leen: kat Johor dah banjir rupanya...msia la ni hari2 hujan kan, memang sesuai le mkn ubi goreng ke...rebus ke time2 banjir ni
Zaliana: betul tu
Nur: panggil kaki aye kalau goreng ubi tu halus2 nampak cam kaki ayam kot...akak punya ni lebar macam kaki itik je
Mat Gebu: time2 sejuk ni makan apa2 pun sedap
dOd: amboiii...siap nak mengelamun lak...kita lepas makan takyah mengelamun, cari bantal mimpi terus
Syerah:
Daalia: hehehe...sesuai kot, boleh geng ni
MamaFami: pinggan nasi tomato tu...hehehe, itu sebijik je yg ada, itupun tak tahu sape yg tinggalkan...kita masuk2 rumah ni dah sedia ada pinggan tu
Masriyah: hehehe...la ni bermacam2 le, thn depan tak mau masak dah...suruh cik abg kita lak update resepi kat fp


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net