Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Dec-2007 21:25 Email | Share | Bookmark
Buah Melaka

Sebelum direbus
Sudah siap
Silakan...
Hari ni kita buat buah melaka le pulak, lama dah tak makan...tapi kita taruk warna biru, merah dan kuning kat buah melaka kita ni...bukan utk melarikan nilai tradisi buah melaka tersebut tetapi sekadar utk menarik perhatian anak2 utk memakannya, first impression mesti ada walaupun bila dah masuk dlm mulut tu mana nampak cantiknya lagi ternyata anis dan muhammad tertarik dan menggemarinya, aisyah pula gigit sikit diluah kembali...mungkin tidak suka salutan kelapa diluarnya...manakala si afiqah hanya memandang dan bertanya apa dia, rasa sikitpun tak mahu sebab anak kita yg sorang ni memang special sikit, nasi dah berapa lama tak makan...makanan hari2nya hanya cereal + susu dan roti berbutter...kadang2 biskut, coklat dan kek, itupun ada kategori2 pulak yg dia suka Cik abg kita lak takyah first impression bab2 makanan ni...apa ada depan mata, ngappp je


Buah Melaka

Tepung Pulut + Sedikit Tepung Gandum + Air Suam Secukupnya + Pewarna = Doh
Gula melaka - dipotong2 halus
Kelapa parut + Sedikit garam

1. Ambil sedikit doh, letakkan sedikit potongan gula melaka ditengah2nya, dan bulatkan doh. Buat sehingga habis doh tersebut.
2. Didihkan air, masukkan doh...apabila doh timbul, biarkan seketika, angkat.
3. Salutkan doh dgn kelapa parut.

***KitaSembangPulak***
Syerah&Zainul:
hehehe...cekali cekala terajin
Rawcanvas: betul tu, leh jadikan menu kids party
Lee Lin: orang putih yg berkulit pakistan
MaDiHa:
Fliffy: takde rajinnya akak ni nak ambik tempahan, buat sikit2 utk family pun dah lelah
Mamasya: rasanya bila anak2 dah besar baru depa nak mkn kuih2 tradisional ni
Kamalina: ole-ole rainbow...ok gak nama tu
Kak Leen: org melaka tak marah kut, pokok melaka yg marah sebab buahnya dah jadi kaler lain
Roylazim:
Masriyah:
MamaFami: nepolitan onde-onde...orait gak namanya, banyak jugak pilihan nama utk buah melaka ku ni
Harlina:
Syah:
Daalia: sekali sekala bagi meriah sikit buah melaka tu
Muna: biasa le tu, kdg2 tak busy manapun masih banyak kerja yg tak selesai daun pandan kat luar negara memang mahal, kalau kat msia berimba2 pokok kat belakang rumah, buat dekk je

Mama@nis:
Srsfeqah:

Boxhousestudio:
Fatini: sama-sama dan t/kasih sudi singgah kat fp kita ni


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net