Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 7-Dec-2007 14:16 Email | Share | Bookmark
Peach Tartlets

 
 
Ini kes tergoda dengan fruit tartlets yg dibuat oleh kak Rinnchan di negeri China...apalagi kita ni kalau dah tergoda campur dgn angin rajin yg tinggal nyawa2 ikan, terus saja membuatnya...cewahh tapi fillingnya kita gantikan dgn krim...utk anak2, kita tak letak buah peach sebab depa tak suka...hanya tabur sprinkle diatasnya
memang best le base tart kak Rinn ni...t/kasih berkongsi resepi kita buat separuh drpd adunan resepi tersebut.


Peach Tartlets

Base tart
250gm butter, dilembutkan pada suhu bilik
120gm icing sugar
2 biji kuning telur
440gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla

1.Adun semua bahan sehingga menjadi doh. Gelek di atas papan sehingga setebal 5mm.
2. Susun acuan tart di atas dulang dan tebarkan doh yg digelek tadi ke atasnya. Tekan ke atas
acuan utk mendapatkan bentuk dan memotongnya.
3. Cucuk-cucuk dgn garpu dan bakar selama 20 min atau sehingga kulit tart agak brownish
pada suhu 175 C ( kita guna suhu 170 C dan bakar selama 25 min)
4. Keluarkan dari oven dan tanggalkan pastri dari acuan dan biarkan sejuk.

Cream filling
175 g gula icing - diayak
115 g unsalted butter - biarkan pd suhu bilik
secubit garam
115 ml whipping cream-kita guna double cream
1 tsp esen vanilla

Hirisan buah peach - kita guna peach dlm tin

1. Pukul gula, butter dan secubit garam.
2. Kemudian masukkan cream dan vanilla, pukul sehingga nampak kental dan berkrim.

**Letakkan krim atas tart dan hiaskan dgn buah peach ( guna buah2an lain pun boleh atau fruit cocktail dlm tin)**

***KitaSembangPulak***
Jiran:
Mamasya: betul...kita ni cam berjanji laks, tapi mamasya punya lagi meriah ngan buah2annya
MamaFami: tq mama, aceli acuan munger2 tu utk brioche
Erna:
Mama@anis: beli lagi senang kan...sediakan £ je
Ibu chempaka:
Masriyah: utk org demam dgn org2 yg tak demam
Zakiahz: base tart resepi kak rinn ni kita boleh jamin memang sedap
Cek de sam: takpe, nanti mood RRR 2, 3 kali ganda lak datang
Kamalina: selalu beli kat bakery, cekali cekala tu cuba le buat pulak
Lee Lin: memang remeh gak nak letak base kat acuan tu, yg lain mudah je..takyah sayang nak makan, nanti naik kulat lak..ahakkks
Roylazim: cute ke...t/kasih
Cak: huyooo..lagi terer, main agak2 sukatan tapi menjadi, kalau kita terus hancuss
Nur: boleh saje...takde salahnya masak yg kita tak makan tapi hubby makan
Zairieza: fp zai pun menarik...kita tunggu resepi je
MaDiHa: tak janji...sekadar satu kebetulan
Ana: nak sekotak...akan kita fikirkan dulu, nak pos tart, dah habis...nak pos kotak, boleh kut
Srsfeqah:
Alis: salam...kita ni belajar memasak pun bila duk kat perantauan ni...terpaksa rela sebab nak makan msian food...if kat msia kita tak serajin ni
Maklang: pulak dah
Ida isk: tak caya lah ada penyakit M tu...ni kes banyak tempahan kek dr pelanggan kan..kan..kan
Fazizaid: sedozen tak cukup...akak nak berapa dozen sebenarnya ni
Mylo: harap2 begitulah
Aishah@ummiaqil: memang yg manik2 tu utk anak2
ArazzsRazwill: t/kasih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net