Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 13-Dec-2007 21:45 Email | Share | Bookmark
Chicken Chop

 
Hari ni, alhamdulillah kita dah sembuh dr demam dan sakit tekak sejak isnin lalu...tapi selsema masih belum sembuh sepenuhnya lagi..begitu juga semangat nak perasapkan dapur Chicken Chop ni kita buat hari isnin sebelum petangnya kita terlantar demam...huhuhu...hari ni baru nak masukkan dlm fp. Resepi CC ni cara perapan ayamnya kita ambik dr fp YangMazni...yg lain2 tu versi sendiri Buat CC ni pun sebab dah tergoda gara-gara menjenguk dapur Syerah


Chicken Chop

Boneless ayam - kita guna chicken leg sebab suka bhgn yg ada tulang
1 labu bawang besar - blend
1/2 labu bawang putih - blend
1 inci halia - blend
Sos BBQ - kita guna sos BBQ peri-peri Nando's
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
Putih telur, dipukul - kita omit
Sedikit tepung jagung

1. Perap ayam dgn semua bhn2 +- 3 jam
2. Golekkan ayam dlm tepung jagung, goreng deep fry hingga keemasan, angkat dan toskan atas tisu dapur

Sos Lada Hitam

Bahan2 perapan ayam
Sedikit lada hitam - ditumbuk
1 kiub ayam
Air secukupnya
Sos cili
Sos tomato
Sedikit tepung jagung + sedikit air

1. Masukkan kesemua bhn dlm periuk, masak sehingga mendidih
2. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yg disukai

Coleslow

Kobis - cincang/parut halus
Karet - cincang/parut halus
Mayonis
Susu segar

1. Rendam kobis dan karet yg dicincang/parut halus dlm air sejuk dr peti sejuk utk mengekalkan kerangupan sayur tersebut (+- 15 min, kita guna air paip je coz kat sini memang airnya cukup sejuk)
2. Toskan sayuran, gaulkan dgn mayonis dan sedikit susu segar

Bahan Sampingan

Kentang goreng - french fries
Sweetcorn

**Curahkan sos lada hitam atas ayam dan hidangkan bersama coleslow, french fries dan sweetcorn**

***KitaSembangPulak***
Zai:
salam perkenalan, t/kasih singgah fp akak
MamaFami: bila gamaknya ye...takpe kita tunggguuuu
Ummi@aqil: cuba jgn tak cuba tawww
Ana:
Ida isk: alhamdulillah, ok dah dr demam cuma ada selsema lagi
Kamalina: betul tu, leh kita jadi ghimau sama2
Nur: cubalah bila senang2 nanti...t/kasih atas doa nur tu
Ah Mat Gebu: gua caya lu gak...rasanya lu lagi lajin dr gua...ahakkss
Zatidhati: insyaAllah akak, amin
Mama@nis: rasanya thn ni lebih sejuk dr thn lepas, anak2 akak si Muhammmad & Aisyah pun tak berapa sihat...moga anis cepat sembuh ye

Cak: kita tunggu entrymu ittew


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net