Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Dec-2007 18:09 Email | Share | Bookmark
Beehoon Kari dan Talam Berlauk

 
 
Sejak akhir2 ni malasnya nak mengupdate FP...nak kata sibuk tu taklah cuma takde mood nak ngadap pc lama2 Menu Beehoon Kari ni pun kita buat pada hari Ahad lepas manakala Talam Berlauk ni pula pd hari Isnin yg lalu...itupun masa bukak folder gambar ada 2, 3 menu yg kita dah buat tapi lum masuk resepinya dlm FP


Beehoon Kari

Beehoon - direndam lembut & toskan
Bawang merah - blend
Bawang putih - blend
Rempah kari + air = pes kari - biasa kita guna 2 campuran rempah kari (tak kira brand apapun)
Santan cair
Santan pekat
Udang/sotong/kerang
Daging/ayam
Sawi
Karet
Taugeh
Garam
Daun bawang - bhn tabur
Bawang goreng - bhn tabur
Tauhu - bhn tabur
Telur rebus - bhn tabur

1. Tumis bhn blend hingga naik bau
2. Masukkan pes kari, kacau hingga pecah minyak
3. Masukkan udang/sotong/kerang beserta daging/ayam, kacau sebentar
4. Masukkan santan cair dan biarkan mendidih
5. Masukkan sayur2an dan santan pekat, renihkan seketika
6. Perasakan dgn garam secukup rasa dan bolehlah diangkat.
7. Hidangkan beehoon bersama kuah dan bhn tabur


Talam Berlauk
Sumber : Mak kawan suami

1 mangkuk tepung jagung
5 mangkuk santan
Garam
Daging cincang
Udang - dicincang
Bawang goreng
Daun sup

1. Tumis daging cincang dan udang hingga masak/ agak garing, angkat dan ketepikan
2. Kacau tepung jagung dan santan hingga pekat/kental dan masukkan garam secukupnya
3. Kecilkan api, masukkan daging & udang, kacau rata
4. Angkat, masukkan bawang goreng dan daun sup.
5. Masukkan adunan dlm acuan kecil2 / loyang
6. Setelah sejuk keluarkan dr acuan / if guna loyang potong 4 segi kecil2

Sos

1 mangkuk cili kering - blend
1 mangkuk gula
3-4 biji bawang putih - blend
Air asam jawa - perah dlm cili kering
Sedikit garam

1. Masukkan gula, bawang putih dan garam dlm periuk
2. Tapis cili masuk ke dlm no.1
3. Masak atas api sambil dikacau hingga pekat, angkat

***Tuangkan sos atas talam berlauk dan bolehlah dimakan***

***KitaSembangPulak***
Jeff:
t/kasih
Fliffy: sejuk2 ni tak gi mana, duk umah lagi best melingkar macam ular sawa
MamaFami: tulah...merajuk sampaikan kita nak upload gambar pun dia tak kasik
Lee Lin: alaa, dia punya lagi nampak best w/p simple...tak nampak murung pun
Daalia: masa kali pertama kita tengok dan makan talam berlauk ni terus berminat mintak resepinya...yg putih tu tepung jagung (sori lambat sikit masuk bhn2 resepinya)
Kamalina: cam tau2 je dia ni akan kemalasan kita **talam berlauk ni ada byk versi, kita punya ni lain sikit

Fliffy: geram2 sayang kat adam ye...jgn geram mendera tau
Ana: alaa...resepi kat fp org lain lagi byk dan best termasuklah fp ana sendiri
Srsfeqah: kita guna acuan lompang je tu
Unnamed: alamak, nak bagi tu memang dah habis sebab entry dlm fp pun dah lewat 2-3 hari
Masriyah: betul...ngap apa2 pun sedap sejuk2 ni
Jeff: lagi lemak lagi sedap...tapi kat sini santan mahal, nak buat lemak2 tu kena pikir 4-6 kali
Ida isk: waduh2...seronok iya, ibu pergi jalan2 ke Indonesia...ada ole2 utk kita tak
Soulha: salam...
Yatt:

Mama@nis: selamat tahun baru buat gee juga
Nur:
Lee Lin: happy new year buat dirimu sekeluarga
Nabialishad: yess...boleh jadi geng M ngan kita
Kak Jie Jie: t/kasih bg tips nak pekat dan sedapkan kuah tu...kita baru tahu
Jeff: selamat tahun baru, insyaAllah moga termakbul segala kebaikan itu
Fazizaid: happy new year buat akak juga


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net