Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 13-Jan-2008 16:53 Email | Share | Bookmark
Donat

 
 
Sebelum gi carboot sale kita sempat le buat donat ni...org lain gi pagi2 ke carboot, kita kul 10 baru bertolak dr. rumah...hehehe, apa2pun perut kena bagi kenyang dulu Cadangnya nak buat donat menggunakan resepi Chef Li cam dlm FP Mamazieza & MamaFami...tapi tak cukup bahan daa, jadi tukar plan guna resepi donat Skyblue MyResipi yg sumber asalnya dr Kelly allrecipes...memang bila buat donat lenkali kita akan guna resepi ni sebab memang sedap dan lembut


Donat(18 biji - saiz besar)

3 1/2 sudu kecil yis segera (instant dry yeast)
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar, pada suhu bilik ATAU dipanaskan sedikit
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening/butter
5 cawan tepung gandum (kita guna strong white bread flour)
Minyak untuk menggoreng
Icing/castor sugar - utk salutan donat (kita letak salutan coklat)

1. Masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk yang besar (mixing bowl), biar 5 minit atau sehingga berbuih.
2. Masukkan susu, gula, garam, telur, shortening/butter dan 2 cawan tepung. Gaulkan sehingga sebati. Masukkan lagi tepung sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Uli doh sehingga permukaan ia jadi licin dan tidak melekat pada tangan.
3. Tutup mangkuk dengan kain lembab atau plastic wrap dan biarkan pada suhu bilik sehingga naik dua kali ganda. Bagi yg ada breadmaker, boleh sediakan doh dlm bread maker macam buat roti.
4. Taburkan sedikit tepung di atas papan canai, canaikan doh tadi kepada ketebalan 1/2 inci. Potong 'donut' dengan donut cutter. Bagi yg takde dunut cutter, bahagikan doh kepada 18 bahagian yg seimbang. Bulatkan doh, buat lobang ditengah-tengah dengan jari.
5. Tutup donut dengan kain kering dan rehat selama 30 minit atau sehingga naik dua kali ganda.
6. Panaskan minyak. Goreng donut dengan api kecil atau sederhana sehingga perang keemasan. Jangan guna api besar, nanti doh kat dalam tak masak.
7. Toskan minyak. Salut dengan icing sugar/ castor sugar semasa donut itu masih panas.

***Kita cairkan coklat masakan secara double-boiler then campurkan dgn sedikit minyak, kacau sebati, angkat...salutkankan donut dgn coklat dan tabur manik2 hiasan***
***Ada yg memberikan tips utk melembutkan donat ialah dgn mencampurkan satu sudu makan kentang rebus yg dilenyek ke dlm adunan donat, ada juga yg meletakkan ovallet, dan ada juga meletakkan bahan pelembut roti***

***KitaSembangPulak***
Muna:
badan yg berkembang memang akan bertambah kembang
Ana: gambar donat ni snap masa salutan coklat masih belum mengeras lagi, bila coklat tu mengeras tak nampak sangat berkilat/berair2 coklat tu
Zatidhati: t/kasih akak kerana berkongsi ilmu tsb
Hanieliza:
Ida isk:
Lee Lin: beli je le kat J.Co atau Dunkin's yg terkenal ngan donat2 yg sodap tu...senang citer
Mamasya: kalau camtu, jgn bg anak2 tengok....selamat mama dia
Rani: kita buat memang elok gebu dan lembut donat ni...kalau nak cuba, buat 1/2 adunan dulu utk test kelembutan dan kegebuannya...lagi satu cuba buat resepi donat Chef Li dlm FP Mamazieza tu sebab donatnya dikatakan elok lembut w/p dimakan keesokan harinya
Nur: bila rajin tu datang...rasanya penuh meja makan nur, jgn lupa ajak kita join sekali
MaDiHa: kalau tgk sumber resepi ni, donat ni juga sesuai difrozenkan dgn menggorengnya sekejap, then baru difrozenkan
Envy eyes: moga bisnes mu sukses
Mamaella: kita pun uli pakai tangan je...memang ambik masa sikit dan lenguh gak tangan dibuatnya
Mama@nis: if camtu memang elok beli jer...lagi senang, murah, cepat dan sedap kan
Mummy jam: salam perkenalan gak dr kita...cepat ambik tisu, lap air liur tu

dOd: gambo carboot sale idak le teman ambik, pasai kalo ambik gambor tak sempat lak nak membeli apa yg patut
Ed: t/kasih
MamaFami:
Aimah: dah buatkan...tengok menjadi elok je
Nabialishad: makan ngan ayo kopi, ayo teh atau ayo mati pun sedap
Eryne Jasmine: adunan yg kita buat ni pun dapat banyak, goreng 2 round...habis, sebab anak2 memang suka termasuk le mak ayah depa
Rfah: aiii, dah makan 2 dozen donat, nak 1 dozen lagi
Srsfeqah: kita ni sebenarnya (bocor rahsia) lagi suka beli donat kat kedai dr buat sendiri
Daalia:
Masriyah: hehehe...cam style mohd & aisyah je makan donat
Jeff: rasanya mungkin donat ni tak sesuai utk jeff kot, sebab salutan coklat ni manis

Zakiahz: soalan cepu emas ni, kita pun bkn reti sgt...tapi ada org kata rasa shortening ni kurang mual drpd butter/marjerin...manakala buat biskut/kek lebih sedap m'gunakan butter drpd marjerin, ovalet pula memang berfungsi utk melembutkan/menggebukan kek/apam/kuih...dough softener tak pasti pulak
Kamalina: ayuh...silakan
Yana: salam perkenalan
Penyulawa: laa...kenapalah tak duduk masa menguli tu


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net