Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 20-Jan-2008 20:01 Email | Share | Bookmark
Mackerel Masak Masam Manis

 
Inilah lauk yg kita masak utk hari ni...simple je, takde idea dah nak masak apa, banyak buntu daa


Mackerel Masak Masam Manis-kuantiti bhn agak2lah ye

Ikan mackerel - garam kunyit, goreng, angkat dan ketepikan
Bawang merah - mayang
Bawang putih - hiris nipis
Halia - hiris nipis
Sos tomato
Sos tiram
Sos cili
Sayur campur
Gula secukupnya
Sedikit air jika perlu

1. Pijarkan minyak, tumis bawang dan halia hingga berbau wangi
2. Masukkan sos2 dan kacau sebati
3. Masukkan pula sayur campur dan sedikit air sekiranya kuah terlalu pekat, biarkan seketika
4. Masukkan gula secukupnya dan masukkan ikan, sebatikan
5. Rasakan apa yg kurang dan bolehlah diangkat


***KitaSembangPulak***
Ct:
kat sini mackerel senang nak dapat...banyak kat ASDA, Morrison & Tesco, selalu kita beli kat ASDA

MamaFami: dlm tin pun ok jugak kan
Ida isk:
Kamalina: takdelah spesel, kira memang simple ni
Roylazim: nampak sodap, ghaso belum tau laee..
Lee Lin: benar sekali kata mu tuan puteri lilin...komen kuar dah tu
Anese: w'salam...memang kita selalu gak refer resepi kat MR...kita lak jenis masak masam manis ni ikut je ikan apa pun, bedal je
Jie Jie: ha'ah, rupanya cam ikan selayang yg besar...yg dlm tin utk dimasak masam manis tu tak pasti le pulak camna rasanya
Mamaella:
Jeff: sila tambah nasi lagi, jgnlah segan2 ye

Mama faheem: salam perkenalan...akak beli mackerel yg fresh, kat tesco ada jual
Kak Iris Ixora: w'salam...alamak, lama tak makan lepat ubi...sedap, tapi kita lum pernah buat


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net