Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jan-2008 21:37 Email | Share | Bookmark
Lopes Pulut

 
Jomm...hujan2 ni kita makan petang ngan lopes pulut sambil hirup teh o panas


Lopes Pulut

Pulut (direndam bersama air dan pewarna hijau)
Santan + Secubit garam
Kelapa parut + Secubit garam
Gula Melaka*
Gula Perang*
Sedikit gula pasir*
Air secukupnya*
Sehelai daun pandan disimpul*

1. Toskan pulut yg sudah sebati warna hijaunya, masuk dlm pengukus, kukus 3/4 masak
2. Angkat sebentar pulut, gaul mesrakan dgn santan, kukus semula hingga masak
3. Angkat pulut, masuk dan padatkan dlm acuan berbentuk bulat*** / gulung bulat memanjang dlm aluminium foil
4. Gaulkan pulut dlm kelapa parut ( if pulut yg digulung tu...kerat2 dulu, baru digaul dlm kelapa parut)
5. Untuk sirap: Satukan semua bhn bertanda * dlm periuk, masak hingga gula larut dan mendidih...angkat dan tapiskan ke dlm bekas
6. Hidangkan lopes pulut bersama2 sirap
***kita guna egg poacher utk membentuk lopes ni, cilok idea cam dlm FP Fifi Fad (copycat kita ni) ...Utk senang leh masak lopes pulut ni guna microwave cam yg Fifi Fad buat


***KitaSembangPulak***
MamaFami:
ye ke...kreatif betulkan org2 yg memasak ni, janji boleh makan makanan yg dihajati
Shasha Leeds:
Ana: boleh cilok gak idea ni
Ct: kita guna kelapa kering then campur sedikit air dan garam, masukkan dlm m/w 10 saat
Mamasya: kita pun lama tak makan lopes pulut ni, tu yg tetiba buat sebab tingin nak makan
Ida isk: gula apong tu cam gula kabung ke akak, kita ni tak tau apa dia gula apong tu
MaDiHa: kalau senang dan jimat beli, baik beli je kuih ni...takyah buat sendiri
Mayagift: moga bisnes sukses
Haniss: almond crisp tu memang kena bagi betul2 nipis utk mendapatkan hasil yg rangup...harap tak berputus asa mencubanya
Nur: tak guna daun pisang sebab kat uk ni payah nak cari daun pisang
Masriyah: sorang je makan, lenkali kita buat..kita bg Yah 2 ketui ye
Unnamed: huhuhu...dah habis dahhhhh
Liza: salam buat liza...t/kasih sudi jenguk fp kita
Kak Iris Ixora: w'salam...nak hantar ke Istanbul, kut basi le kak...jauh sangat tu...kita suka ngan turkish delight....rahat lokoum yg ada kacang pitaschio tu
Fliffy: alhamdulillah anak2 akak ok...buta nama kuih takpe jgn buta mata & rasa, langsung takleh melihat dan merasa nikmat makan
Ummi: alhamdulillah akak, semuanya sihat2...anak2 kita makan kuih ni yg togel tak bersalut kelapa...akak pun take care, k
Srsfeqah: duk sini beli yg kelapa parut instant je dikk...
Yong:

Jeff: eh...biasanya kat gerai2 menjual kuih ada...takkan bulan puasa je ada jual kuih ni
Mama@nis: tak pernah lak kita jumpa lagi yg letak pisang ditengah2nya...nanti buat bgth lak resepinya kat kita, k
Kamalina:
Zanaz: biasanya kita masak pulut selalu taruk santan, kadang tu letak fresh milk bila takde stok santan
Daalia: dlm berpantang ni kena banyak bersabor tengok makanan...moga akak cepat sembuh
Bungaros: Salam perkenalan, t/kasih sudi singgah kat fp kita
Hanieliza: memang bernasib baik tul kak liza ni
Roylazim:
Lee Lin: betul tu...bentuk 3 segi cam ketupat tu, nak buat bentuk 3 segi kena guna bucu plastik bag kottt
Boxhousestudio: ha'ah akak...main sukat sendiri je...resepi gula merah yg kick tu, mesti yg kuahnya pekat kan
Ariananurkasih: Salam akak...kita suka tengok cc yg akak deko..cantikk
Nabialishad: singgah cekali cekala kat sini tetap kita hargai, t/kasih


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net