Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 9-Apr-2008 11:18 Email | Share | Bookmark
Udang vs Paru

 
 
 
Nasi Udang Nenas Kak Yong ni kita ambik resepinya drpd FP Fifi Fad...memang sedap nasi ni, kita bagi 5 bintang utk tuan empunya resepi dan Fifi Fad yg tolong memfofularkannyer


Nasi Udang Nenas Kak Yong

1 labu bawang besar - potong dadu
3 ulas bawang putih - potong dadu
3 cawan beras
1 peket perencah adabi tomyam (kiub pun boley-tapi kena cairkan dulu) - kita guna perencah asam laksa
1 batang serai - dititik
1 1/2cawan udang kertas - buang kulit
1 1/2 cawan nenas potong dadu (nenas dalam tin)
2 sudu besar marjerin (or butter or minyak biasa) - untuk menumis
4 biji cili merah hiris - kita guna capsicum/pepper
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam (ikut rasa)

1. Basuh beras dan toskan
2. Tumis bawang till naik bau
3. Masukkan perencah tomyam n serai, kacau rata till naik bau
4. Masuk nenas, garam, kunyit kacau kejap 1-2 mins
5. Masukkan air...tutup periuk,biarkan air mendidih
6. Bila dah mendidih masukkan beras, tutup periuk
7. Bila air nasi dah agak kering, masukkan udang n cili merah then tutup periuk, kecilkan api. Bila nasi dah masak, tutup api.
***Hidangkan dengan bawang goreng n daun sup.***

~Selepas langkah 5, kita just masuk dlm periuk nasi letrik, senang keje den

Udang Sanggul ni pula kita buat just berdasarkan maklumat FP BBatriesya...hahhh, jadilah US ni,...tak taulah betul tak rasanya ngan US yg original tu, rupa sanggul pun tak sehalus dan secantik yg Kak Nina tunjukkan tu ...rambut sendiri tak pernah disanggul, udang pulak nak disanggul...wakakaka, teruja punya pasal...sanggul jelah udang tu, nasib ko lah udang


Udang Sanggul

8 ekor udang - kita guna udang yg memang dah masak
8 ketul nugget - belah 2 (kita guna yg bersalut ngan bread crumbs)
Kulit popia secukupnya - gunting halus memanjang / leh guna mesin pasta
1 biji telur - dipukul

1. Apitkan seekor udang dgn nugget yg dibelah dua
2. Celupkan dlm telur then gulung ngan kulit popia ( kira sanggul le ni )
3. Goreng dlm minyak yg banyak menggunakan api sederhana kecil, angkat bila garing
4. Makan bersama dgn cili sos, makan gitu saje pun boleh
###(Sesiapa yg ada resepi udang sanggul yg sebenar, boleh ler share ngan kita jika sudi) ###

Paru Goreng Berlada ni pulak kita ambik resepi drpd FP Hanieliza....chef FP yg tersohor lagi masyhur tu. Paru ni diberi oleh bakal Dr. Jastini kat kita...t/kasih Jas dan Kak Liza yg berkongsi resepi... lama betul tak makan paru, kira lepaslah segala rindu dendam nak makan paru ni


Paru Goreng Berlada

300 gm paru [rebus dan hiris nipis]
1 labu bawang besar [potong gelang]
2 biji cili merah [hiriskan]-kita guna pepper/capsicum
3 keping asam keping-kita guna jus lemon
minyak
garam

Bahan tumbuk/mesin
5 biji cili kering
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

1. Gorengkan paru yg dihiris sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan tumbuk sehingga garing.
3. Masukkan asam keping, garam dan paru yg telah digoreng. Kacau rata.
4. Angkat dan hidangkan.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net