Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 8-Jul-2008 10:33 Email | Share | Bookmark
Edisi Coklat

 
 
Pertama: Moist Chocolate Cake ni kita ambik resepinya drpd nor_67 MyResipi...memang moist dan sedap, bagi penggemar kek coklat rugi kalau tak mencuba kek ni...t/kasih kpd tuan empunya resepi


Moist Chocolate Cake

250gm butter
1 cawan gula castor
1 cawan gula perang
4 biji telur (A)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan susu segar suam
1 1/4 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan serbuk koko
Utk choc ganache:
150gm coklat masakan
1 sudu besar susu pekat
1/4 cawan air panas
1 sudu besar butter

1. Griskan loyang dgn butter dan tepung dan panaskan kukusan.
2. Ayak tepung bersama serbuk koko.
3. Pukul butter bersama gula castor dan gula perang hingga kembang. Masukkan esen vanila dan pukul lg.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga gebu dan kembang.
5. Masukkan susu dan tepung yg diayak secara selang seli dan guna kaedah kaup balik hingga adunan sebati
6. Masukkan kedalam loyang dan tutup loyang dgn aluminium foil.
7. Kukus selama 1 1/2 jam. Bila sejuk barulah diletak atas pinggan kek dan hiaskan dgn choc ganache.
8. Untuk membuat choc ganache: Masukkan coklat masakan yg dipotong kecil2, susu pekat dan air panas kedalam periuk dan masaklah cara double boiler hingga cair. Padam kan api dan masukkan mentega. Kacau hingga mentega cair.
9. Curahkan atas kek yg dah sejuk dan hiaskan mengikut cita rasa masing2. Kek ini lebih sedap dimakan jika dah disejukkan dalam peti ais.

### Tip: Untuk menghasilkan permukaan kek yg cantik bila kita curahkan choc ganache, terlangkupkan bahagian atas kek ke atas pinggan. Jadikan bahagian bawah/dasar kek yg dicurahkan choc. ganache.

@@@@

Kedua: Chocolate Chunk Cookies ni berdasarkan resepi Chocolate White Chocolate Chunk Cookies Ina Garten dlm rancangan Barefoot Contessa kat UKTVFood...biskut ni rasanya manis sikit, so kalau nak buat kena kurangkan sedikit kandungan gulanya...



Chocolate Chunk Cookies

1/2 pound unsalted butter, at room temperature
1 cup light brown sugar, packed
1 cup granulated sugar
2 teaspoons pure vanilla extract
2 extra-large eggs at room temperature
2/3 cup good unsweetened cocoa
2 cups flour
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon kosher salt
1 1/2 pounds good white chocolate, coarsely chopped (kita guna plain choc.)

1. Preheat the oven to 350 degrees F.
2. Cream the butter and both sugars until light and fluffy in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment.
3. Add the vanilla, then the eggs, 1 at a time, and mix well.
4. Add the cocoa and mix again.
5. Sift together the flour, baking soda, and salt and add to the chocolate with the mixer on low speed until just combined.
6. Fold in the chopped white chocolate.
7. Drop the dough on a baking sheet lined with parchment paper, using a 1 3/4-inch ice cream scoop or a rounded tablespoon.
8. Dampen your hands and flatten the dough slightly.
9. Bake for exactly 15 minutes (the cookies will seem underdone).
10. Remove from the oven and let cool slightly on the pan, then transfer to a wire rack to cool completely.

***Masa kukis ni kuar dr oven...kita tlh letakkan choc. chips diatasnya***


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net