Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 23-Aug-2008 23:54 Email | Share | Bookmark
Taufan 'M'

 
 
 
 
Taufan 'M' melanda mengalahkan taufan nargis...itulah sebabnya fp kita tak berupdate, bukan mogok lapar maupun pergi jenjalan lagipun sibuk benor rasanya taim bebudak ni cuti sekolah...umah tunggang langgang je rasanya Apa2pun ini mee rebus yg kita buat ( tak ingat bila ) berdasarkan resepi dpd majalah saji yg tlh kita edit sikit sebanyak...rasanya mee rebus ni sesuai utk org yg takleh mkn seafood...kita pun tengah berpantang seafood sebab masalah kulit si syafi, tapi kalau teringin sgt kita mkn gak sikit...ngeh...ngeh...ngeh



Mee Rebus

120 g mee kuning -dicelur seketika dan toskan (kita guna spaghetti)
3 biji kentang*-kita rebus hingga empuk bersama ngan lobak merah
10 g lobak merah*
1 batang serai*
5 cm halia*
5 cm lengkuas*
3 biji bawang besar*
2 biji bawang putih* (* kisar)
2 sudu makan cili boh (kita guna sedikit serbuk cili + sos cili)
125 ml santan pekat - kita hanya letak sedikit sahaja
1 sudu makan tepung jagung
500ml air atau ikut kepekatan kuah yg disukai
2 sudu makan rempah kari daging
Gula dan garam secukup rasa

1. Masukkan kesemua bhn ke dlm periuk (kecuali garam dan gula), gaul mesrakan dan masak hingga mendidih
2. Masukkan garam dan gula secukup rasa, renihkan seketika
5. Angkat dan makan bersama2 dgn mee bersama2 bhn tabur (telur rebus, bawang goreng, perahan air limau nipis etc. yg disukai)
***kentang dan lobak merah tu boleh jugak digantikan dgn ubi keledek***

Yang ni pula gambar2 masa kita pergi Hull, cik abang bawak utk snap2 gambar kita je sebab kita tak pernah sampai lagi ke Hull sedangkan dia dah sampai...alang2 kat sini, apalagi singgah umah org kaya Hull le, Kak Bib...t/kasih Kak Bib, jamu dinner yg best lagi mabeles siap bekalkan telur masin, sos cili sood dan pokok kesum lagi tu utk kita bawak balik ke Bradford



Ini pulak teddy bear yg diberi oleh arina nun jauh kat pakistan nun...t/kasih arina, baru nak tayang ni hah... risau lama2 nanti arina lontar bom ala2 mesra pakistan pulak t/kasih sekali lagi arina



Yang ni pulak award dr Kak Jie Jie dan Zira...t/kasih,.. .t/kasih,... t/kaaassssihhhhh Kak Jie Jie dan Zira



Quote:
These are the rules of the award ~

1. Choose five blogs you consider deserving of this award. (Creativity, interesting material, etc.)

2. Each award includes the name of the owner of the blog and his/her link.

3. Each award winner has to show the award and put the name and link to the blog that has given her or him the award itself.

4. Award winner and the one who has given the prize have to show the link of “Arte y Pico” blog, so everyone will know the origin of this award.

Dan anugerah ini diserahkan pula kpd:
Ida Isk-wanita besi yg kerja2nya begitu superb
Cek de sam-masakannya best2
Fliffy-suka dengan hasil LO nya
ZatidHati-tulisannya ibarat membaca sebuah cerpen yg indah dan hasilan kek yg memukau
Tutcute-gambar2 yg disnapnya begitu cantik


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net