Hajar's FotoPage

By: Hajar Mohamed Yussof

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Sep-2008 12:02 Email | Share | Bookmark
Pasembor Kodiang dan Cendul Pulut

 
 
Pasembor Kodiang memang glamer w/p kita tak pernah makan, setakat dengar citer je...tup2 nampak ada resepi dlm Fp Maklang...apalagi, layan ler...tapi kita ada le tokok tambah sana sini berdasarkan apa stok yg kita ada Kita C & P dan edit sikit resepi ni dr FP Maklang, t/kasih Maklang



Pasembor Kodiang
Sumber : Noreen

Bahan2 sampingan:
mee kuning - dicelur (optional-kita tak letak pun)
1 biji timun - dipotong halus
1 biji sengkuang - dipotong halus (kita ganti ngan karet)
30 sen taugeh - dicelur
5 biji telur - direbus dan digoreng
2 keping tauhu - digoreng & dipotong kiub (kita guna sosej)
Kuih cucur udang - dipotong kiub

Bahan2 kuah:
2 biji ubi kentang - direbus & dilecek
1 biji keledek - direbus & dilecek
200gm kacang tanah - digoreng & dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
5 biji bawang putih - dikisar
2-3 camb cili kisar
3-4 camb gula merah
60ml air asam jawa pekat
1/2 liter air rebusan udang (150gm udang - direbus dengan kulit & kepala)
minyak untuk menumis
garam & gula pasir secukup rasa (kita perasakan jugak ngan sos tomato dan juga sos cili)

1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar hingga wangi
2. Masukkan air rebusan udang, ubi keledek, ubi kentang, gula merah, air asam jawa, kacang tanah, sos tomato, sos cili, garam & gula secukup rasa.
3. Biarkan kuah mendidih perlahan2. Renihkan sehingga kuah pekat sedikit.

Bahan2 cucur udang:
150 gm udang yg tlh direbus tadi-buang kulit
100gm tepung gandum - diayak (kita guna SRF + tpg gandum)
1/2 camt soda bikarbonat (kita guna baking powder)
125-130ml air kepala udang yg telah dikisar
garam secukup rasa
minyak untuk mengoreng

1. Satukan tepung yg telah diayak sekali dengan soda bikarbonat, garam, udang, air kepala udang yg telah dikisar dan kacau sebati.
2. Bancuhan harus sederhana cair
3. Gorengkan di dalam minyak yg panas,angkat dan toskan.
4. Potong bentuk dadu besar

***Cara menghidang, rasanya semua orang tahu apatah lagi cara memakannya

Memandangkan cuaca kat sini masih suam-suam kuku gitu, kita pun buatlah Cendul Pulut lak...bekalan cendul ni kita kirim pada jiran kita Kak Haiza masa dia shopping kat market Leeds, tup-tup dia bagi free je kat kita...t/kasih Kak Haiza, kalau camni,. leh selalu kirim...ahaksss



Cendul Pulut

Cendul
Pulut (kukus pulut + santan separas pulut + sdkt garam)
Air gula merah (masak agak pekat gula merah/gula melaka + gula putih + air)
Santan (masak sebentar santan pekat + sdkt garam)-kita guna susu sejat + fresh milk

Campurkan semua bahan2 di atas, letak ketulan ais...siap!...if guna parutan ais lagi besttt




Ini pula award drpd jiran kita, Linda yg bagi...t/kasih Linda...kalau kasi award sekali ngan lasagna...berganda-ganda bestnya...hikhikhik, gurau je Linda,... t/kasih banyak, muuuahhhh


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net